Eυρωπαϊκό πρόγραμμα

Friday, 03 February 2023, 12:24

Ένα νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα https://heritage4all.eu/index.php/el/ με τη συμμετοχή έξι χωρών (Ελλάδα, Κύπρος, Βουλγαρία, Γερμανία, Λετονία, Πολωνία), και κεντρικό θέμα την πολιτιστική κληρονομιά τους (παραδοσιακές γιορτές και τρόφιμα, δραστηριότητες και εκδηλώσεις), θα πραγματοποιηθεί το επόμενο 24μηνο με τη συμμετοχή του πολιτιστικού μας φορέα.

Τόσο η διατήρηση όσο και η αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες για την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη. Η πολιτιστική κληρονομιά έχει σημαντική εγγενή και κοινωνική αξία. Στις υλικές και άυλες εκφάνσεις της, η πολιτιστική κληρονομιά είναι απαραίτητη για την τοπική ταυτότητα, καθώς συμβάλλει στην κοινή κατανόηση και την αίσθηση της κοινότητας, με θετικό αντίκτυπο στην κοινωνική συνοχή. Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, 8 στους 10 Ευρωπαίους θεωρούν την πολιτιστική κληρονομιά σημαντική όχι μόνο για τους ίδιους προσωπικά, αλλά και για την κοινότητά τους, την περιοχή τους, τη χώρα τους και την ΕΕ στο σύνολό της. Μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία είναι υπερήφανη για την πολιτιστική της κληρονομιά, είτε αυτή προέρχεται από τη δική της περιοχή ή χώρα είτε από άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη από το 2018 και μετά, χιλιάδες πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις θα επιτρέψουν σε ανθρώπους από κάθε υπόβαθρο να ανακαλύψουν την πλούσια πολιτιστική ποικιλομορφία της Ευρώπης και να προβληματιστούν για το πώς θα τη διατηρήσουν για τις μελλοντικές γενιές. Ο σχεδιασμός του έργου έχει πραγματική ευρωπαϊκή διάσταση. Οι εταίροι του έργου προέρχονται από έξι διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες και το έργο έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε κάθε εταίρος να συνεισφέρει τη δική του εμπειρία, γνώση και ικανότητα στην αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων.

 

Το έργο διαρκεί από τις 7 Δεκεμβρίου 2020 έως τις 6 Δεκεμβρίου 2022 και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+.

Website: https://heritage4all.eu/index.php/en/

Facebook: https://www.facebook.com/livingHeritage4all/

Instagram: https://www.instagram.com/heritage4all/

Photos